I.v.m de corona crisis is de reunie 2020 niet doorgegaan, voor 2021 is nog geen datum gepland. Op 16 december is onze sobat Dirk Heetebrij overleden. Op 13 juni is onze sobat Gerrit Westerbaan overleden. Op 13 september j.l. is onze Sobat Jo Zweiphenning overleden.

 Papoea's gedood bij onafhankelijkheidsactie

 

JAYAPURA -  Bij een grote bijeenkomst voor onafhankelijkheid van Papoea's in Indonesië zijn vijf doden gevallen, aldus de politie vrijdag. Militairen en politieagenten losten schoten, toen de betogers de verboden vlag Bintang Kejora (Morgenster) hesen, een symbool van de strijd voor onafhankelijkheid.

Circa 5000 Papoea's deden mee aan het protest in de omgeving van de hoofdstad Jayapura van de provincie Papua op het eiland Nieuw-Guinea.

Ook op andere plekken in het gebied was het onrustig. Bij een grote goud- en kopermijn waar wordt gestaakt om hogere lonen, vielen drie doden. De afgelopen tijd eiste geweld bij de mijn al acht levens. De mijn is een van de brandpunten in het conflict in het westelijk deel van Nieuw-Guinea.

Het Amerikaanse bedrijf Freeport McMoRan bestiert de grootste goudmijn ter wereld midden in een gebied waar vroeger Papoeadorpen waren. Het bedrijf betaalt miljoenen aan de Indonesische schatkist en aan het Indonesische leger, dat de mijn beschermt tegen opstandige Papoea's.

De oorspronkelijke bewoners worden nauwelijks beter van de miljarden die de mijn oplevert.

Nederland had de Papoea's in de jaren '60 onafhankelijkheid in het vooruitzicht gesteld, maar na een frauduleus referendum werd het westelijk deel van Nieuw-Guinea Indonesisch grondgebied.

Bron: Dagblad De Telegraaf 21 oktober 2011

 

Hoofd menu

Open menu

Statistieken

Artikelen bekeken hits
909553
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com