I.v.m de corona crisis is de reunie 2020 niet doorgegaan, voor 2021 is nog geen datum gepland. Op 16 december is onze sobat Dirk Heetebrij overleden. Op 13 juni is onze sobat Gerrit Westerbaan overleden. Op 13 september j.l. is onze Sobat Jo Zweiphenning overleden.

 

Wachtdelict op Biak ???

 

 

 

Een Elt van de LUA kwam met enkele vrouwen op een middag tijdens mijn wacht op het wachtterrein aan met een jeep. Hij is niet bij het wachthok langs gekomen en we hadden toen een wachtmeester van de Lua als wachtcommandant (voor die tijd was de wachtcommandant gewoon een infanterist).  Deze wachtm. had de jeep gezien of gehoord en gaf mij opdracht om te gaan kijken wat er aan de hand was. Met de expliciete opdracht als die persoon geen schriftelijke toestemming heeft van de commandant Geelvinkbaai dat hij zich om deze tijd op dit terrein mag bevinden dan breng je hem hier naartoe.

  

Bij de schietbaan vond ik een Elt van de Lua met enkele dames die hij naar zijn zeggen schietles wilde geven. Navraag leerde mij dat hiervoor geen schriftelijk toestemming bestond, cq deze ELt kon deze niet tonen. Volgens die Luitenant had hij mondelinge toestemming, maar gezien de opdracht van de wachtcommandant kon ik daar geen genoegen mee nemen. Ik sommeerde hem dan ook om met mij mee te gaan naar de wachtcommandant.  Dit weigerde hij echter botweg, hij gaf mij zelfs opdracht om de wachtcommandant te gaan halen want uiteraard kende hij deze wachtmeester persoonlijk.

 

Afijn daar had ik geen boodschap aan en het liep uiteindelijk zo hoog op dat ik mijn karabijn heb gegrendeld en hem dus met wapengeweld gedwongen heb om met mij mee te gaan. Hij was intussen zo woest dat hij in de jeep sprong en er met een noodgang vandoor ging. Ik heb hem nog nageroepen om te stoppen maar daar reageerde hij niet op.

 

Nadat ik vanuit de heup op hem had geschoten met als resultaat een gaatje in de jeep. kwam hij enigszins tot zijn positieven en wist hij de rem te vinden, waarna ik hem alsnog lopend voor mij  uit naar het wachthok heb begeleid. .

  

Wat er besproken is tussen die Luitenant en de wachtmeester weet ik niet, ik heb nog wel kunnen vertellen dat ik als ik op wacht stond niemand anders met een wapen op het wachtterrein zou dulden, daarna werd ik onmiddellijk het wachthok uitgezet. In ieder geval heeft die Elt die dag niet meer met scherp geschoten en is hij, met die vrouwtjes, met de staart tussen zijn benen afgedropen!

  

In de garage hebben ze de andere dag de kogel uit de zitting van de bestuurders stoel gehaald (hij was dus dwars door twee ijzeren platen heen gegaan en in de stoelzitting blijven steken.)

  

Nu was de kapt Dielemans op vakantie en ik moest de andere dag op rapport en verdomd dezelfde Elt was plaatsvervangend batterij commandant. Hij vertelde mij heel fijntjes hoe fout ik wel niet gehandeld had, hel en verdoemenis stonden me te wachten en ik zou de week erop al voor de krijgsraad in Hollandia moeten verschijnen.

  

Ik heb hem toen met een stalen smoel verteld dat ik spijt had dat ik niet raak had geschoten. Hij flipte bijna en vroeg had je me dan dood willen schieten. Ik zei  toen nogmaals, ik heb er echt spijt van dat ik je niet geraakt heb, want in mijn consignes staat dat ik één keer moet roepen en daarna gericht moet schieten en ik heb niet gericht geschoten, want ik heb je gemist en daar zal de krijgsraad me dan misschien wel op veroordelen

  

Daarop werd het nog erger en toen ik hem ook nog vroeg of hij met hetzelfde vliegtuig als ik naar Hollandia zou gaan omdat hij volgens mij ook wel voor de krijgsraad zou moeten komen in verband met het niet opvolgen van een bevel van een  uitvoerend wacht was het hek helemaal van de dam.

  

Omdat ik genoeg had van de hele zaak ben ik gewoon bij hem weggelopen, ik was echt in de veronderstelling dat binnen de kortste keren de KMAR zou verschijnen om me geboeid weg te voeren of zo, maar niets van dit alles gebeurde ik stond twee dagen later weer op wacht en de Off van Piket (een oude Lua adjudant) kwam in de middag in zijn jeep met chauffeur langs en nadat ik hem staande had gehouden begon hij over dat voorval, ik heb toen verteld dat ik weer zou schieten als dat nodig was waarop hij niet een keer meer is terug gekomen. Na die  tijd heb ik ook nooit meer gezeik gehad van controles tijdens mijn wachtdienst.

  

Ik kan me niet meer herinneren dat de kapt Dielemans me hier later nog over heeft aangesproken, ik ben wel 1 ½ week later naar Woendi  gegaan en dat was voor het eerst in ongeveer 5 weken, want daar was ik weggestuurd omdat ik daar tegen iemand gezegd had “als jij je kop laat zien als ik op wacht sta schiet ik je af”. Ik ben in ieder geval na aankomst op Woendi wel bij de Elt vd Berg moeten komen en die heeft me gevraagd hoe dat hele voorval zich had toegedragen, waarna hij zei, “sld ....  je hebt volgens jouw consignes gehandeld en daarvoor krijg  2 dagen prestatieverlof”. Ik had daar op Woendi natuurlijk geen donder aan, dus heb ik beide dagen tijdens de diensturen maar een beetje in zwembroek mee gehobbeld met de rest.

  

Ik was en ik ben niet trots op dit gebeuren maar het heeft zich wel zoals hierboven beschreven afgespeeld.

  

De schrijver van dit artikel is bij de webmaster bekend

Hoofd menu

Open menu

Statistieken

Artikelen bekeken hits
909503
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com